Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 26,6% подкрепа, а

...
Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 26,6% подкрепа, а
Коментари Харесай

Екзакта: Ако изборите бяха днес, ГЕРБ е на първо място

Ако изборите бяха през днешния ден, ГЕРБ щеше да получи 26,6% поддръжка, а Политическа партия - 16,4%. Третата позиция се резервира за Движение за права и свободи с 12,8%. Това сочи национално изследване в интервала 30 януари до 4 февруари 2023 година на " Екзакта Рисърч Груп ", извършено по метода „ лице в лице ” измежду 1050 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени обществено демографски параметри. Изследването е осъществено със лични средства в границите на изследователската стратегия на " Екзакта ".

При избори през днешния ден " Българска социалистическа партия за България " е четвърта политическа мощ с 12 % поддръжка. " Възраждане " се подрежда на последваща позиция с 10 %, а " Демократична България " (ДБ) е със 7,3%. " Български напредък " (БВ) взима 4,2% от изборната поддръжка, сочат още данните на " Екзакта ". Под 4-процентовата преграда остават " ИТН " (ИТН), Вътрешна македонска революционна организация и Национална движение „Симеон Втори", съобщи през днешния ден.бг.

" Въпреки опцията на идните избори да се гласоподава и с хартиена бюлетина, 88% от българите позволяват, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора спрямо тези, които гласоподаваха на парламентарния избор през октомври 2022 година ", разясняват от " Екзакта ".

Според 60% от интервюираните страната ни има потребност от нови партии, разнообразни от досегашните. Това декларират по-често дами, нискообразовани и небогати респонденти, поданици на дребните градове и на селата и като цяло хора, които имат високи упования към новите политически субекти, сочат резултатите от изследването.

Една четвърт от интервюираните позволяват, че Национална движение „Симеон Втори" могат да влязат в идващия парламент. Според 76% това не е допустимо. В положителното показване на Национална движение „Симеон Втори" на имат вяра по-често хора на възраст над 50 години и поданици на столицата. По към една пета от гласоподавателите на огромните партии позволяват опцията Национална движение „Симеон Втори" да влезе в идващ парламент и в това виждат опция за политическо партньорство, демонстрират данните.

Съвместното явяване на Политическа партия и Демократична България на идните избори се утвърждава от близо 40% от интервюираните в актуалното проучване - по-често от дами, от висшисти, от хора на възраст сред 30 и 60 година и от поданици на столицата. Сред 60% има скептични настроения, които са най-изявени измежду гласоподавателите на ГЕРБ. Остава въпросът дали обединението ще реализира резултат с „ добавена стойност ” или пък изборният ѝ резултат ще бъде под чертата на механичния общ брой, проучват също от " Екзакта ".

Месец преди началото на предизборната акция, настройките за идния парламентарен избор демонстрират постоянна електорална кондиция на ГЕРБ и известно стесняване на електоралната тежест на Политическа партия, сочат данните.

" Предвид събитията и свадите (не единствено вътрешнополитически), предшествали и съпътствали теренната работа по това проучване, записаните публични настройки месец преди формалния старт на предизборната акция са значим ориентир ", разясняват от " Екзакта ".

Националното изследване е извършено в интервала 30 януари до 4 февруари 2023 година от " Екзакта Рисърч Груп " по метода „ лице в лице ” измежду 1050 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по съществени обществено демографски параметри. Изследването е осъществено със лични средства в границите на изследователската стратегия на " Екзакта ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР